KALAKUKKO SAVOKS

KALAKUKKO SAVOKS

Tarveaeneet:

vettä, suoloo, voesulloo, karkeita ja tavallisia ruisjaahoja, siallihhoo ja kaloja

 

Es´valamistelut:

Kalat siivotaa oekeem puhtaeks, niitä ee sua missään tappaaksessa liottoo veissä. Piät voejaa ottoo talteen tae jättee kokonaam poekkeen. Kun kalat on siivottu, ne huuhotaa usseemmassa veissä ja asetettaav valumaan korriin tae muuhuv vettä läpäsevvää astijaan. Jos kuitennii käöp nii, että eijjoo aekoo kalloev valutukseen, niin ne om pantava kuivam pyihkeen piälle ja kuivattava siinä. Muute on vuara, että kukko vuotaa. Kalloehi ee sua panna suoloo etukätteen.

Sialliha leikataam pitkiks siivuiks. Siallihhaav voep ripotella etukätteev vähän suoloo varsinnii, jos liha on kovil läskistä. Se eijjoo niin tympeetä syötävee, kun se o ollu vähä aekoo suolassa.

 

Taekina:

7 tesilitroo                           vettä

1,5 tesilitroo                        voesulloo

1 ruokalusikka                    suoloo

noen 1,5 litroo                    jaahoja

ruisjaahoja

puuroruisjaahoja

vähäv vehnäjaahoja

Voe sulatettaan, taekina sekotettaaj ja vaevataah hyväks.

 

Lisäks tarvitaan:

noen 1 kilo                          kaloja (parraeta ahvenet, muikut ja matikat)

400 rammoo                        siansivua

 

Valamistaminen:

Taekina pannaaj jaahotetulle pöyvälle. Siinä sitä vaevataav vielä niin kaavan, että kaekki liitoskohat hävviivät ja lopuks se pyöräötettääm palloks. Kämmen kastetaav veskuppiin ja sillä aletaal levittee taekinalevyä. Levy on oltava soekee ja reonoelta ohuvempi. Veskämmenellä levitettynä paksuus on helepompi arvijoeja kun kuaviloemalla, sopiva on noen puolentoesta sentim paksu kuorj. Taekinalevy on sillä laella soekee, että leipojasta päen katottuna kappee kohta on kohtsuoraan ja pitempi sivu on pitkim pöyvärreunoo. Soekeesta levystä suap mahakkaan kukon.

 

Taekinalevylle ripotellaaj jaahoja. Kalat laotaan korkeeks keoks keskelle levyä sillä laella, että pyrstöt jiävät ulukoreonoelle ja rintaosat keskelle kukkoo. Siis kohtisuoraal leipojasta päen katottuna. Välliiv voep panna siallihhoo ja par tielusikallista suoloo, jos liha eijjoo ollunna suolassa. Piällimmäesekses pannaa aena lihaviipaleita.

 

Kun kalat ja lihat on laottu, alakaa kuko ummistaminen. Oekee käs työnnetään taekinalevy alle ja kuorj lämpsäötettää kalloen piälle. Sama’aekasesti toesella käellä tuetaan kaloja, jotta pinkka ee piäse hajjoomaan. Reonoo kostutettaav vähän veillä ja toener reona kiännetään samalla laella äskösem piälle. Jos kalat yrittäävät pyrkiä ulos, niitä voep vähän tyrkätä aloelleen. Saoma suletaav vetämällä napakasti veitel lappeella vier vieree taekka käötetään kynsiä. Kukon päestä nipistettääl liikoo taekinoo poekkeen ja piät mytistettää umpeen. Sitten kostutettaan koko kommeus märällä käellä, liipataam pinta silleeks ja saomat kestäviks. Lopuks kukko jaahotettaar ruisjaaholla ympäriisä, samalla sitä voep vielä ehostella kaaniimpaam muotoon.

 

Kukko vuan sitte uuni arinalle taekka kuumalle pellille ja uuniin. Lämpöö uunissa pitäsj olla 275–300°. Kukkoo pietään tässä kuumuuvessa reilu puolj tuntija, ja siinä aejassa kukon kuorj kovettuu. Jos kuoreen tulloo reppeemiä, ne pittää paekata tähteeks jätetyllä taekinalla. Paekat liipataan kiinni märällä veitellä taekka kynsillä ja ne kovetettaan kiäntämällä kukko selälleen ja jatkamalla paestamista melekein yhtä kuumassa uunissa. Kun paekat ouvat kovettunneet, jiähytettää uunil lämpö sattaa asteeseen. Uunin jiähtyissä kukom pinnasta harjataaj jaahot poekkeen ja se voejellaan kaottaaltaav voella tae siarrasvalla ja kiäritään alumiinpaperiin. Kukkopaketti jätetää uuniin möhöttämmää saan asteen lämpöön niin pitkäks aekoo, että paestamisaekoo kertyy yhteesä kuus tuntia. Siinä aejassa kukkokalat on haotunneet niin pehmeiks, että ruotoja ee voe tuntee.

 

Kuko on hyvä antoo hengähtee vähä aekoo uunista ottamisej jäläkee ennenku alotettaan syöminen. Ite kullae seovulla Savossa o oma tapasa kukon aakasuun ja tarjoomisseen. Piäsiäntö on, että ensmäeseks kukosta leikataa kans aaki ja sitte leikataa ympäriisä viipaleita, joeta syyvään käestä. Kalloo voep tilsiä kuoren piälle voeleivän tappaan. Kostukkeeks hörpätään piimee tae maetoo taekka syyvääj jottaev velliä.Yhtä ylleistä on sekkii, että kukon kuumoo sisustoo syyvään perunoehin kyytpoekana ja kuorta käestä voeleivän tappaan.

 

Savontamisen tek

 

Tiina Kemppaenen