Torikansa otti murretorin omakseen

Savon kielen seuran murretori palasi viiden vuoden jälkeen Kuopion kauppatorille 16-18.7. Komeasti palasikin, avajaispäivänä torilavalla esittäytyi neljä Savon murremestaria, kukkasena keskellä tuore Suomen murremestari Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä.

IMG_0218

Sää ja yleisö suosivat kauppatorin lavalle palannutta murretoria..

17.Murretorin avajaiset olivatkin mainio paikka Kajaanissa pidettyjen heimojen välisten kisojen terveisten kertomiseen. Mikä tärkeintä, henkilökohtainen Suomen mestaruus säilyi seuraavat kaksi vuotta edelleen Savossa. Hannakaisa Heikkinen esitteli komean kiertopalkintopytyn, joka sai muutaman aprikoimaan tokko nousviikolla esittelyyn tuleva ÄnHooÄllän voittocuppi komeudessa vetää sille vertoja.

Monessa lajissa savolaiset siis ovat huipulla. ”Kulttuuri-ihmiseksi voi tulla käyttämällä omaa murrettaan. Erityisesti isovanhemmat voivat sitä oppia jakaa lastenlapsille”, muistutti mestari.

Savolaisen kielitaidon muut edustajat kisoissa olivat Savon ukon prototyyppi Matti Korhonen Lapinlahdelta ja nuoremman polven neuvontamies Jari Känninen Siilinjärveltä, joukkueenjohtajana varapuheenjohtaja Tuula Ollila.

Perjantaina esiteltiin paikallislehti Uutis-Vieterin murrenumero, järjestyksessä 11. Siilinjärveläiset ovat päätoimittaja Seppo Timosen mukaan niin tuskastuneita kuntaliitospuheisiin että esittävät kuntasiitoksia.

Vuorollaan yläsavolainen huumoriyhte Mahottomat ja Heinäahon näytelmäpiiri osoittivat, että huumoria on muutakin lajia kuin telkkarin Putouksen. Se parhain nousee arkielämästä. Maikki Korhosen komedialliset kyvyt yltävät jo mille tahansa stand-up –lavalle.

Savolaisesta hulluudesta usein mainitaan mutta harvoin palkitaan. Valtakunnallisen kylätoiminnan myöntämä XIII kylähullun arvonimi kyläaktiivi Arja Huoviselle Leppävirran Soinilansalmelta on yksi näitä virallisia tunnustuksia. Hänen edustamansa Soinilansalmen kyläyhdistys tullut tunnetuksi omaperäisistä tempauksistaan, jotka on osattu aloittaa ja lopettaa ajallaan kuten talvitemppelien rakentaminen – kunnon talvet nimittäin loppuivat. Virtaa kylillä riittää, äskettäin Pöljä sai Vuoden kylän arvonimen. Päivän päätteeksi Risto Lappalainen pudotteli lavalta rautaisannoksen ”täss Savon joukko tappeli”-historiaa.

Päätöspäivä meni keveiästi karjalais-savolaisen laulun ja runon merkeissä. Karjalaispoika Markku Pesonen ei ole syntynyt ”Karjalan kumbusil” vaan Savossa, mutta sitä kauniimmin hän niitä muistelee. Nilsiän pussihousumiesten kaiho ulottuu Tahkon rinteisiin. Vivahteensa savolaisuuteen kävivät tuomassa vapaaehtoiset Rauno Seppänen ja Vilho Laakkonen.

Murretorin leppoisasta menosta kuuluu ansio juontajille Seppo Konoselle ja Aapeli Rummukaiselle. Siinä vakka ja kansi ovat löytäneet toisensa ja soittopelinsä! Olosuhteetkin suosivat, sateesta ei tietoakaan. Torikansa teki kauppaa ja pysähteli nauttimaan kuulemastaan. Murremestari Irja Turusen avajaispäivän runo ”Kultainen Kuopio” oli ennustellut tunnelmaa, johon varapuheenjohtaja Tuula Ollilalla päätössanoissa oli helppo luvata jatkoa ensi kesänä.

IMG_0224

Huumoriyhtye Mahottomilla on omat sovitukset ja instrumenteistakin osa itse tehtyjä.

Kategoria(t): Uncategorized

Hannakaisa Heikkisestä murrepuheen Suomen mestari

Murrepuhujan Suomen mestaruustitteli säilyi Savossa, kun neljän Suomen heimon edustajat mittelivät puhetaitojaan Kajaanissa 8.7.   Savon murremestari Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä voitti yksilökilpailun luontevalla murteella kertomallaan lapsuudenmuistolla. Navettaan sijoittuvaa tarinaa täydensi Hannakaisan retrohenkinen mekko huiveineen ja ruutuesiliinoineen.

 

Yksikökisan voittaja Sannakaisa Heikkinen keskellä (2)

Suomen murremestarin tittelistä kilpailleiden kolmen kärki, keskellä voittaja Hannakaisa Heikkinen,  vasemmalla Kauko Luoma ja oikealla Arto Meriläinen.

Kaksi vuotta Savon murremestarin Lauri Andersinin kaapissa Varkaudessa ollut kiertopalkinto matkasi nyt hiukan pohjoisemmaksi.

Toiseksi parhaaksi murteen puhujaksi raati arvioi Kauko Luoman Kauhavalta ja kolmanneksi Antero Meriläisen Kajaanista.

Heimojen edustajat ottivat toisistaan mittaa myös kolmijäsenisten joukkueiden yhteissuorituksilla. Joukkuekilpailun parhaaksi raati arvioi kolmen naisen ryhmän Väylän vaimot Tornion Pellosta. He käyttivät esityksessään Tornionlaakson Suomen puolen Lapin murretta, joka on läheistä sukua Ruotsin puolella puhutulle meänkielelle.

Toiseksi joukkuekilpailussa tuli Etelä-Pohjanmaan Krannit ja kolmanneksi Savon joukkue, johon kuuluivat Hannakaisa Heikkisen lisäksi murremestarit Matti Korhonen ja Jari Känninen.

Seuraavan kerran Suomen Heimojen murremestaruudesta kilpaillaan 7-8.8. 2017 Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella.

IMG_5024 Hannakaisa Heikkinen pokaali sylissä Kajaanissa 8.7l

Hannakaisa Heikkiselle vuosi on ollut voittojen aikaa. Ensin Savon murremestaruus, maaliskuussa valittiin eduskuntaan ja nyt kukkuraksi voitto murteella puhumisen SM-kilpailussa Kajaanissa.   Suomen mestarin valloittava hymy pokaali sylissä. Kuva: Tuula Ollila

Kategoria(t): Uncategorized

Murretori palaa kauppatorille

Savon kielen seuran murretori palaa viiden vuoden jälkeen torilavalle Kuopion kauppatorille 16.-18.7. Murretorin viikko kestää torstaista lauantaihin, mutta hauskuutta piisaa päivittäin puoli tuntia pidempään kuin ennen klo 12-13.30.

Murretorilla ei myydä eikä osteta mitään, vaan tarjotaan kaikelle kansalle maksutta aitosavolaista huumoriohjelmaa, kansanmusiikkia, laulua ja runoa.Lavalle astelee muun muassa virallisesti valittuja Savon murremestareita, heistä tuoreimpana alkuvuodesta tittelin voittanut kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Mestarien joukkue, johon kuuluvat hänen lisäkseen edellisvuosien voittajat Matti Korhonen ja Jari Känninen, puolustaa heinäkuun alussa savolaista puhe taetoo Kajjjaanissa murteella puhumisen Suomen mestaruuskilpailussa.

Murretorilla kuullaan millainen on ollut savolaiskolmikon menestys. Murretorille tulee esiintyjiä Savon eri kulmilta, ja jutut juontavat toimittaja Seppo Kononen ja Aapeli Rummukainen. Kuopion murretori pidettiin ensimmäisen kerran viime vuosituhannen viimeisenä kesänä. Kauppatorin remontin takia tapahtuma pidettiin v. 2010-2014 Satamatorilla, jossa sielläkin kansa viihtyi hyvin.

Kategoria(t): Uncategorized

Hannakaisa Heikkinen Savon murremestariksi

Terveystieteiden maisteri ja emäntä Hannakaisa Heikkinen puhui itsensä Savon uusimmaksi murremestariksi lauantaina Kuopiossa. Heikkinen emännöi nykyisin karjatilaa Ylä-Savossa Kiuruvedellä, mutta hänen suku- ja kielelliset juurensa ovat Koillis-Savossa Muuruvedellä ja Juankoskella.

HK Hk

Vuoden 2015 murremestari on istunut aiemmin myös yhden kauden eduskunnassa ja pyrkii sinne uudelleen huhtikuun vaaleissa. Savon kielen seuran järjestämässä murrekisassa hän ei puhunut kuitenkaan politiikkaa, vaan kertoi lapsuuden sattumuksistaan navettatöissä kotitilallaan.

Tuomaristo kiitteli Heikkisen savolaista puheenpartta erittäin luontevaksi. Ensi kesän uusi murremestari pääsee tavoittelemaan myös koko maan murremestaruutta valtakunnallisessa kilpailussa, jonka Suomen heimojen liitto järjestää heinäkuun 8. päivänä Kajaanissa.

Lauantain kilpailuun osallistui kaikkiaan yhdeksän murteen taitajaa pääosin Pohjois-Savosta, mutta välillä kuultiin myös itäsavolaista mie ja sie -murretta. Savontaja ja toimittaja Olavi Rytkösen juontaman kilpailun tuomareina toimivat tunnustetut murteen taitajat, takavuosien murremestarit Risto Lappalainen ja Matti Korhonen, näyttelijä Auli Poutiainen ja Helsingin yliopiston Savolaisessa osakunnassa kannuksensa hankkinut Jari Känninen.

Murre voi tänään hyvin kaikissa Suomen maakunnissa. Esimerkiksi Savossa ei pidetä enää minään ihmeenä, jos papit saarnaavat ja julistavat sanaa kirkoissa savoksi. Yhtä lailla ovat rohkaistuneet virkamiehet sitä kieltä, jonka he ovat kotonaan oppineet. Käyttämään.

Politiikassakaan ei kaihdeta enää puhumasta murretta. Nyt työtään päättelevästä eduskunnasta on tunnistanut savolaisiksi vaikkapa keskustan iisalmelaisen Seppo Kääriäisen tai perussuomalaisten kuopiolaisen Pentti Oinosen.

Kategoria(t): Uncategorized

Murremestaruuvesta kilpaellaan ja pietään vuosjkokkoos 28.3.

Savolaesta puhetaetoo mitataan murremestaruuskilipaelussa 28.3. klo 12 Kuopijossa Pohjois-Savon Liiton Muakuntasalissa Sepänkatu 1, 2. kerros. .

Kilipaelu on avoin kaikille hyväpuhheisille immeisille. Ensmäeseks jokkaesella kilipaelijalla on neljän minnuutin puhheenvuoro ihtesä valihtemasta ja valamistamassa aeheesta.

Toesessa osassa tuomaristo huastattaa kililpaelijat, mitäpähän nyt kylymiltään keksiivät kysyä.

Tuomariston parraaks arvioema puhuja suap Savon murremestarin arvosn ja tiploomin. Tämän ja viime vuoen parraat puhujat piäsöövät evustammaan savolaesta puhetaetoo Suomenmestaruusikilipaelussa Kajjaanissa 8.7.

Kilipaelijoehin passoes ilimottautua etukätteen Savon kielen seuran sihteerille Eila Ollikaiselle puh. 044 2757442, ja viimestään puolta tuntia ennen kilpaelun alkakuva.

Savon kielen seuran vuesjkokkoos pietään yksintein kello 10 alkaen Muakuntasalissa. Käsitellään vuesjkokkookselle kuuluvat asijat kuten toemintakertomus ja tilit viime vuelta. Hallitukseen voep ehottoo vanahoja ja uusija immeisiä jos tuntusj olovan tarvetta.

Kategoria(t): Uncategorized

Murteella puhumista rohkaistaan

Murteella puhumista rohkaistaan
Savon ja Suomen murremestaruuksista kilpaillaan v. 2015

Suomen kielen murteet, mukaan luettuna savon murre ovat viime aikoina saaneet näkyvyyttä- ja kuuluvuutta medioissa. On ehdoteltu jopa televisio- uutisten lukua eri murteilla. Nyt on otollinen aika kannustaa savon murteen ja savolaisen kulttuurin rohkeaan esiin tuomiseen, patistellaan Savon kielen seuran v. 2015 toimintasuunnitelmassa. .

Uutena toimintamuotona ehdotetaan kokeiltavaksi Turpakäräjät keskustelutilaisuuksien järjestämistä Kuopiossa yhdessä Ikääntyneiden yliopiston kanssa. Ensin alustus jostakin savolaisuuteen liittyvästä aiheesta ja sitten huastellaan.

Savon kielen seuran vuosikokouksessa 28.3. Pohjois-Savon Liiton maakuntasalissa kilpaillaan Savon murremestaruudesta (14. mestaruusi). Voittajalle kuten myös edellisvuoden tarjotaan mahdollisuus osallistua Suomen Heimot ry:n murteella puhumisen SM-kilpailuun heinäkuussa.

Kuopion murretori pidetään (17. kerta ) kauppatorilla  16-18.7.   klo 12-13.30. Esiintyjiksi tulee murteen ja musiikin ossoojia maakunnasta.

Kotiseutuneuvos Unto Eskelisen runokokoelma julkaistaanm mihin tarvitaan ulkopuolista taloudellista tukea. Sisältönä Katri Ahokkaan valikoimat 200 runoa, kuvituksena Pauli Saastamoisen piirroksia. Kirjaa markkinoidaan kirjakaupassa , medioissa ja tapahtumissa.
Savolaisen kulttuurin iänenkannattaja , jäsenlehti Aakusti (26.vsk) ilmestyy 4 numeroa printtijulkaisuna, luettavissa myös nettisivulta.

Kotisivu http://www.savonkielenseura.fi on uusittu ja palvelee entistä paremmin tiedotus- ja esittelytarvetta.

Osallistutaan Suomen Heimot ry murteella puhumisen  SM-kilpailuun Kajaanissa 8.7.

Osallistutaan Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton syys- ja kevätkokoukseen sekä muuhun toimintaan.

Osallistutaan Suomen Kotiseutuliiton kotiseutupäiville Espoossa 6-9. 8.

Kategoria(t): Uncategorized

Seuran nettisivut on uusittu

Savon kielen seuran nettisivut internetissa kokivat muodonmuutoksen.
Nyt http://www.savonkielenseura.fi    etusivu kuvineen  toivottaa  katselijan tervetulleeksi  kesäiselle murretorille. Puheenjohtaja Seppo Kononen selventää savon kielen syvintä olemusta:  ”savolaenen ee pyri koskaaan narroomaan kuulijoetaan vuoan ja aenoastaan sannoo tottuuven tai oman kantasa pitemmän kuavan mukkaan,  mutkan kaatta.”

Pitemmän kaavan mukaan, noin sadalla sivulla  seura esittäytyy. Toiminta-osastossa kerrotaan muun muassa  keihäänheittäjä Antti Ruuskasen valinnasta Yljpiäviäntäjksi ja juhlallisuuksista Pielavedellä. Keskeisinä toimintona esitellään  vuotuiset  murretorit ja murremestaruuskilpailut, on historiaa ja ajantasaista tietoa.  Myös  löytyvät  Suomen Heimot ry:n murteella puhumisen SM-kilpailujen tulokset  kautta aikojen. Luettelo onkin  savolaisten  kannalta kunniakas. Savon kielen seuran 30-vuotishistoriikki ”Joutavilla jottaen se tietättää ” on  kokonaisuudessaan luettavissa. Arkisto-osastolla on tallessa kaksituhat- luvun  toimintasuunnitelmat ja –kertomukset.  Kiinnostaviin uutisiin ja  Aakustien sisältöihin vuodesta 2008 viitataan etusivun vinkeissä, josta niitä pääsee lukemaan suoraan näpäyttämällä.  Palautetta  voi antaa nettisivulla olevan viestin lomakkeen avulla.  Sivujen sisältöä päivitetään ajan tasalla.

Edelliset nettisivut palvelivat vuosikymmenen, ja esitystekniikka ehti jo muuttua.  Alun perin  sivut rakensi Saunalahden palvelimelle  Kari Tiihonen. Sittemmin sivuja päivitti pitkään Eero Mantere. http://www.savonkieleneseura.fi   sivuston uusimistyön teki  Pekka Ollikainen; hän on opettanut kotisivujen tekemistä kansalaisopiston kursseilla.  Uudet sivut on tehty WordPress-julkaisualustalle  ja sijaitsevat Easylinehost Finland Oy palvelimella.

Aakusteista tehdään korpus

Kielentutkijat ja muutkin humanistit ovat kiinnostuneita savolaiskulttuurin iänenkannattajan sisällöstä.  Kansalliskirjastossa olevista Aakustin  2000 -2013 vuosikerroista tehdään sähköinen tekstikokoelma, korpus.

Korpukset kielentutkijoille arvokkaita työkaluja. Niiden avulla tutkimusaineistosta voidaan tehdä sähköisiä hakuja ja tutkia tekstin sisältämää kieltä. Tekstikorpuksia ja niihin liittyviä  palveluja tarjoaa tutkijoille  esimerkiksi Korp (https://kkorp.csc.fi ). Korpia ylläpitävät yhteistyössä  CSC Tieteen tietotekniikan keskus ja kansallinen FIN-CLARIN-konsortio.  Viimeksimainittu on suomalainen osa kielentutkimuksen ja muiden humanististen tieteiden yhteistä eurooppalaista CLARIN- tutkimusinfrastrukturia.   FINCLARIN konsortion jäsenenä on  suomalaisia yliopistoja ja korkeakouluja, Kotimaisten kielen keskus (Kotus )  ja Tieteen  tietotekniikan keskus (CSC).

FIN-CLARIN tarjoaman aineiston käyttö on tutkijalle maksutonta. Aineistot tulevat saataville Korpin tai vastaavan palvelun kautta. Pääsy kokonaisiin teksteihin edellyttää käyttäjätunnusta, salasanaa ja tehtävää,  joka sisältää tutkimustyötä.  Tekstistä poimitaan myös lyhyitä katkelmia, jossa on rajallinen konteksti esimerkiksi virke  tai kappale.  Nämä katkelmat ovat hakuliittymän kautta julkisesti saatavissa. Projektisuunnittelija Imre  Bartis  FIN_CLARIN  edustajana kysyi lupaa koota Aakustin sisältöjä korpukseen. Kielentutkijoiden lisäksi arveli hän aineiston kiinnostavan muiden humanististen alojen tutkijoita, jotka kipeästi tarvitsevat monipuolisia, ajanmukaisia ja riittävän laajoja aineistoja. Tekijänoikeuskysymykset ovat monesti siellä hankalasti ohitettavia.

Koska tähän saakka  Aakustissa julkaistujen aineistojen käyttöä tieteellisiin tarkoituksiin ei tekijänoikeudellisesti  tai muuten ole rajoitettu,  kunniapuheenjohtaja, puheenjohtaja ja sihteeri  antoivat  luvan  2000- 2013  Aakustien  palvella tutkimusta. Hyvähän se on että tutkitaan! totesi Seppo Kononen.

Eila Ollikainen

Kategoria(t): Uncategorized